FR NL
In de buik van de C-119 OT-CEH
06/06/2017

Paul Leser had enkele jaren geleden een project opgesteld voor preservatie; het ging om het plaatsen van een doorgang omgeven door plexi om het interieur te beschermen en om aan het publiek foto's te tonen die opgehangen werden langsheen de romp op halve hoogte.

Een nieuw project neemt actueel vorm dank zij het initiatief van ondermeer onze dynamische Secretaris Genaraal en onze restauratieploegen. De bedoeling is om op termijn aan het publiek toegang te verlenen tot het inwendige van het toestel. Met de BAMF zoekt de AELR oplossingen voor de financiering. Op te volgen dus.

 

(Foto AELR)

Op dinsdag 2 mei 2017 mochten we binnen in de C-119.
Van links naar rechts: Philippe Chapelle, secretaris generaal van de AELR, Michel Audrit, voorzitter van de BAMF, Daniel Van Rijckevorsel, secretaris generaal van de BAMF, Philippe Levecq, van de ploeg restaurateurs en Philippe Doppagne, voorzitter van de AELR.

(Foto AELR)

Zoals men kan zien is het interieur van het toestel nog in een uitzonderlijke toestand.

 

(Foto Daniel Brackx)

De reddingsploeg van de OT-CEH te Koksijde in 1977 of 1978
Bovenaan al zittend herkent men Jean Booten, onderaan van links naar rechts: Benoît Goffart, Christian Mathijs, Christian Gossiaux.

 

Philippe Levecq vertelt: "Alle C-119's waren gestationeerd te Koksijde en moesten teruggeven worden aan de Amerikanen. De demontageploeg had de sleutel gekregen van de deur van de bemanning van de OT-CEH en stelde vast dat de inwendige bekleding er niet meer was, maar dank zij een gelukkig feit kon dezelfde sleutel de deuren van alle andere toestellen openen. Dan hebben we de bekleding van andere toestellen overgenomen, bekleding die werd toevertrouwd aan P…, een andere sleutelfiguur van de stichters van de AELR. 

Jean Booten had begrepen dat men de romp kon demonteren en de centrale sectie er af nemen, dus de vleugels scheiden van de rest van de romp, iets dat nooit gedaan werd in België. De stukken van de romp werden naar beneden gehaald met behulp van vijzels en banden; het centrale gedeelte moest opgetild worden langs alle kanten en de romp los gevezen die dan neergelaten werd op de banden."